Niets gevonden.

Nieuw! Het 12 weken programma

Ben jij benieuwd naar Raja yoga en zou je graag wat meer zelfkennis en inzicht verkrijgen?

Doe dan nu mee met het 12 weken programma, zo leer je in korte tijd te ontdekken wat je werkelijk wilt en krijg je meer zelfinzicht.

 • Dit doen we via uitleg van het 8-voudige pad van Patanjali, de oervader van de klassieke yoga filosofie, Raja yoga.
 • Chakra leer
 • Asana’s
 • Pranayama
 • Mudra’s
 • Meditatie

Voor dit complete programma betaal je 150,-

We starten op 2 Oktober, 12 maandagavonden, tot en met 18 December.

De lessen zijn op de maandagavond van 19.30 -21.00 uur

Locatie : Gymzaal van Basisschool de Hofstee te Julianadorp

Voor info of opgave : whatsapp 0630882144

Geen reacties

Hoe blijf je fysiek en mentaal vitaal?

Hoe bevorder je je gezondheid en vitaliteit?

 

Wat kun je zelf doen om in deze donkere dagen toch aan je mentale en fysieke gezondheid te werken?

Doordat de dagen nog zo kort zijn en het gauw donker is, kan het zijn dat je gauw moe bent, misschien heb je geen zin om goed voor jezelf te zorgen, gezond eten schiet er vaak bij in, dan maar een snelle hap en zo gaan ook nog eens je goeie voornemens in rook op!

Wat kan jij eraan doen? Ga je zo door of is nu de tijd aangebroken om eens goed naar jezelf te kijken en het over een hele andere boeg te gooien?

Je kunt je bijvoorbeeld eens gaan verdiepen in yoga en meditatie, of mindfulness. De eerste stap is namelijk om okay met jezelf te zijn en de energie terugkrijgen om aan jezelf te werken.  Is het echter niet zo dat als jij rustig bent in je hoofd, dat je dan veel meer voor elkaar krijgt? Dat je goede beslissingen kunt maken? Gestructureerd kunt werken, zonder allerlei afleidende gedachten? Dat je sterker in je schoenen staat? Dat je minder last hebt van deprimerende gedachten, een betere start van de dag hebt, je blijer en gezonder voelt en gezondere keuzes maakt voor jezelf.

En dat je kiest voor gezonde voeding. Ik wil het nu eerst even hebben over wat simpele stappen die je kunt nemen om je wat beter te laten voelen. Als jij eenmaal dat verschil merkt en je dus meer energie krijgt, ga je vanzelf wel door met deze nieuwe lijfstijl. Soms heb je alleen maar even een zetje in de goede richting nodig en gaat de rest vanzelf!

Ik ben een groot fan van de mediterrane keuken en van het Kretenzer dieet. Het ‘mediterrane dieet’ werd in 2010 bijgeschreven op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de Unesco. Dan zal het wel goed zijn, denk ik, maar het is vooral heel erg lekker!

De basis van het Kretenzer dieet is het volgende :

Ten eerste :  Veel verse groente en fruit, het liefste lokaal geteeld. Slechts 1 of 2 keer per week vlees/vis/kip, ook weer het liefste lokaal (biologisch) geteeld. Geen zakjes, pakjes en take away! Gebruik het liefste een goede olijfolie. Zaden en noten op dagelijkse basis zijn een must! Melkproducten met mate en brood en graanproducten met mate. Een glas rode wijn bij de maaltijd is zeker toegestaan.

De voordelen van het Kretenzer en mediterrane dieet.

Dit dieet, wat meer een levensstijl is dan een dieet, staat model voor een perfect uitgebalanceerde voeding.

Lees hier meer over :                 https://www.ahealthylife.nl/mediterrane-dieet-leidt-tot-betere-cognitieve-functies-en-geheugen/

Groente en fruit zorgen voor vezels, vitamines, minerale zouten en alle mogelijke soorten antioxidanten. Brood, graanproducten en groente leveren koolhydraten en vezels, vitamines en minerale zouten. Verzadigde vetzuren zijn in de minderheid, omdat weinig vlees wordt gegeten, terwijl mono- en poly-onverzadigde (waaronder Omega 3) dankzij de noten en zaden, gevogelte, vis en olijfolie overduidelijk aanwezig zijn. Voor wat betreft rode wijn, die bevat beschermende polifenol en tannine, die een gunstige werking hebben bij ontstekingen, hartziektes en kanker.

 

Hier volgt nog een leuk recept voor een lekker energierijk ontbijt :

Benodigdheden :

1 eetlepel geplette lijnzaad ( de hele lijnzaad zelf even pletten in een vijzel of hakmolen)

1 eetlepel chiazaad

1 eetlepel hennepzaad

kop water

vers fruit uit het seizoen

noten

kokosroom

Laat de zaden 15 min weken en wellen in het water. Zodra dat klaar is kun je het fruit en de noten toevoegen en aftoppen met kokosroom.

Dit energierijke ontbijtpapje, zorgt voor je dagelijkse eiwitten en mineralen :

 1. Hennepzaad

Hennepzaad komt van de hennepplant. Het is één van de oudste medicinale planten in de wereld. Hennepzaad bevat plantaardige eiwitten en het essentiële omega 3 vetzuur ALA. Verder bevat het meer dan 20 soorten vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B6, E en C en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, chroom, zink, mangaan.

 1. Chiazaad

Chiazaad bevat net als hennepzaad veel van het essentiële omega 3 vetzuur ALA, plantaardige eiwitten en antioxidanten. Daarnaast is het een bron van vezels, bevat het onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, koper en fosfor.

 1. Lijnzaad

Lijnzaad is in zijn geheel niet goed verteerbaar in de darmen , daarom is het beter om ze eerst te pletten zodat ze openbreken. Ook lijnzaad is een bron van het essentiële omega 3 vetzuur ALA en plantaardige eiwitten. Daarnaast bevat het vitaminen zoals vitamine B1 en B2 en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en kalium.

 1. Vers fruit uit het seizoen

Zorgt uiteraard voor de nodige vitamine C en als je ook blauwe bessen toevoegt die bevatten : vitamine C, vitamine K en mangaan.

 1. Pecannoten, zorgen voor o.a. vitamine E en vitamine B1.

 

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, dan kun je mij natuurlijk altijd contacten!

Ik zeg : Eet smakelijk en Geniet van je dag!

 

 

Geen reacties

Hoe overleef je blue monday? Hier zijn 3 zelfzorg tips.

Maandag, 16 januari, is het blue monday.

De derde maandag van Januari staat bekend als blue monday. Het schijnt namelijk bewezen te zijn, via een wetenschappelijk verantwoorde formule ( daar zijn de meningen over verdeeld) waaruit zou blijken dat op deze maandag de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Stel dat dat echt zo is, en jij je ook zo voelt, wat zou jij daaraan kunnen veranderen?

 1.  Weet dat je gedachten krachten hebben. Als jij vind dat het de meest deprimerende dag van het jaar is, dan is dat ook zo! Maar….als je het omkeert, dan is dat ook zo. Dus keer het om en maak er de meest fantastische maandag van die je je maar kunt bedenken!
 2. Begin de dag met een (glim)lach. Voordat je aan je dag begint neem jezelf voor dat je iedereen vandaag een glimlach schenkt. Een glimlach heeft iets magisch. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit hoe het komt dat lachen een positieve impact heeft. Niet alleen op jezelf, maar ook op de mensen om je heen.
 3. Maak een positieve affirmatie voor vandaag. Ook hier geldt: gedachten zijn krachten. Een affirmatie is een bevestiging die je in gedachten herhaald. Bijvoorbeeld : ik kan alles aan wat deze dag mij biedt of ik geniet van het leven of vul voor jezelf maar in.

Daarnaast is het zo dat elke dag een blue monday voor je zou kunnen zijn, is het niet? Gewoon meebewegen met de ups en downs in het leven en je er niet te druk over maken, is uiteindelijk het allermooiste. En dat is wat de yogi ook leert.  Ben jij benieuwd of je dat kunt leren? Stuur me dan een berichtje.

Voortaan geen blauwe maandag meer met deze 3 zelfzorg tips!

Have a nice blue monday 💙

 

Hoogte-en dieptepunten

Zonder dieptepunten, geen hoogtepunten.

 

Zonder leed, geen vreugde.

 

Ja, mooi toch, die tegeltjes wijsheid.
Kun je je hoogtepunten vieren maar ook je dieptepunten?
Meestal zie je achteraf pas, dat je dieptepunt misschien wel een hoogtepunt was. Dat je hebt mogen leren om het anders te gaan doen, of iets loslaten of iets in jezelf te transformeren.
Het zijn niet de pieken die de kwaliteit van je leven bepalen, maar hoe je met de dalen omgaat. Investeren in vaardigheden die je leren tegen de wind op te boksen zijn van levensbelang. Dat geld voor een succesvolle onderneming, voor een goede gezondheid, een goede relatie en voor een goede mentale weerbaarheid.
Het inzicht verkrijgen in het waarom, is meestal de eerste stap van verandering. Bewust worden van patronen, gedrag, situaties, emoties of gedachten, dat vergt echt wel lef. Je hebt lef nodig om naar jezelf te durven kijken. En nog meer lef om jezelf te durven aanpakken. Om JA tegen jezelf te zeggen.
JA, ik ga ervoor!  Ik ga voor vernieuwing, verandering, verbetering.
Ben jij klaar voor die transformatie? Juist nu. Zeg je JA tegen jezelf, dan zeg je JA tegen het leven.

Hoe kun jij dat gaan aanpakken? Een van de belangrijkste vaardigheden is: positief denken. Het is misschien even oefenen, maar het is makkelijker dan je denkt, want wat je denkt bepaal je tenslotte helemaal zelf! Daar heb je gewoon controle over. Over de situatie waarin je terecht gekomen bent heb je dat niet altijd, maar over de gedachten die je over de situatie hebt ben jij de baas. Het betekent een wereld van verschil hoe je je uiteindelijk over de situatie voelt.

En weet dat alles in het leven tegenpolen heeft, zoals het yin/yang model. Vreugde en verdriet, liefde en haat, licht en donker. Zonder duisternis is er geen licht. Zonder downs geen ups. Het allerbelangrijkste is dat je leert om niet te veel mee te gaan in de downs. Laat je niet door je emoties meeslepen maar weet dat er altijd weer een lichtpuntje komt, een hoogtepunt. Ook of misschien wel juist uit die down, dat dieptepunt.

Jij kan het zelf in de hand houden en bepalen, je hoogtepunten. Je eigen, persoonlijke succes, oftewel je kwaliteit van leven. Iedereen kent zijn dalen in de vorm van bijvoorbeeld een echtscheiding, ziekte, ontslag of burn-out. Maar hoe je er uiteindelijk zelf mee omgaat maakt het verschil.

Door JA tegen onszelf te zeggen en te investeren in onszelf creëren we onze eigen pieken. Zodoende ben je voorbereid om met de nieuw verworven inzichten en vaardigheden, de dalen én pieken van het leven te beleven én te overleven.

Vier daarom, juist vandaag, je hoogte-en diepte punten, want je succes wordt uiteindelijk niet bepaald door je hoogtepunten, maar hoe je met de dieptepunten omgaat.

Ik wens je vele mooie hoogtepunten en wijsheid, liefde en kracht tijdens je dieptepunten.
Geen reacties

Jij bent je eigen medicijn

Jij bent je eigen medicijn, je hebt namelijk alles in huis om goed voor jezelf te zorgen.

 

Misschien ben je je er niet bewust van, dat je je eigen medicijn bent. Je kunt echter heel veel leed en ellende voorkomen door je meer bewust te worden van je eigen (helende) kracht.

Zolang je de oude patronen, die jouw leven beheersen, niet doorbreekt kom je ook niet verder. Je zult het eerst onder ogen moeten zien. Je kunt niets genezen waarvan je je niet bewust bent. Het is net als met een ui die je pelt, totdat je bij de kern uit komt. Bij die kern uitkomen, dat is dan uiteindelijk je bewust worden van wie je werkelijk bent, je ware essentie, de bron. Jij bent die bron die altijd liefdevol aanwezig is.

Om te leven vanuit je ware essentie, keer je weer terug naar die bron van je bestaan, naar toen je nog helemaal puur en zuiver was. Het is dus zaak om verbinding te maken met je essentie, omdat je daar kunt voelen wat je voor jouw echt belangrijk is, wat jouw kracht schenkt. Het heeft geen enkele zin om liefde buiten jezelf te zoeken. Ja zeggen tegen een ander is mooi, zolang het maar niet ten koste van jezelf gaat. Er zijn voor jezelf, is jezelf voeden.

Als je je helende kracht wilt vinden, dan is verbinding maken met je binnenwereld de oplossing,’ het medicijn’. Je lichaam en geest bezitten een enorme kracht en wijsheid. Het geeft je duidelijke boodschappen over wat er speelt en wat er nodig is, in je lichaam en in je leven. Leren luisteren naar die boodschappen kan wonderen doen voor je lichamelijke, emotionele, geestelijke, sociale en spirituele gezondheid.

Door weer in verbinding te komen ( yoga = verbinding maken met lichaam en geest), met je ware essentie, kun jij leren om jezelf te helen. Door middel van meditatie, ademhaling, bewustwording en zelfstudie kom je in je ware staat van zijn en die is gelukzaligheid.

 Er is één gemeenschappelijke stroom, één gemeenschappelijke ademhaling. Alle dingen voelen met elkaar mee.

Hippocrates

 

.

 

Geen reacties

Wat is gelukzaligheid?

Gelukzaligheid is een toestand van de geest.

 

Geluk is een (tijdelijke) emotie.

Gelukzaligheid is je ware staat van zijn, de kern van wie je werkelijk bent. Datgene wat je was voordat je persoonlijkheid gevormd werd door de wereld waarin je leeft.

Zoals jij hebt leren overleven, met de identiteit die je je hebt eigen gemaakt, om zo het beste te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Je wordt dagelijks opgejaagd door hogere prestaties op het werk, je sociale verplichtingen, voldoen aan een gezonde leefstijl, social media bijhouden, een mening  hebben over (on)-belangrijke zaken die spelen enzovoorts…

Is dat gelukzaligheid? Is dat geluk?

Misschien dat laatste, maar geluk is een emotie van tijdelijke aard en die kun je dus ook weer verliezen. Wat staat er dan tegenover geluk? Ongeluk of verdriet of angst of…zeg jij het maar.

Als je al eens een staat van gelukzaligheid bereikt hebt in je leven dan weet je dat dat je ware staat van zijn is. Gelukzaligheid behouden is echter een werkwoord, daar moet je aan blijven werken. Deze ‘staat van zijn’ behoud je niet automatisch. Daar kun je echter wel wat aan doen. Jij kunt de sleutel in handen krijgen en houden om aan je eigen gelukzaligheid te werken!

Wie wil dat nou niet?

Waarom lukt het zovelen dan niet? Willen we wel maar kunnen we niet? Of worden we echt teveel beziggehouden met de dagelijkse dingen die zoveel energie van ons vraagt zodat er niets overblijft voor ons zelf? Behalve bingewatchen of urenlang op social media rondhangen? Of doodmoe op de bank in slaap vallen?

Hoe kun je dat dan veranderen?

Wil jij er eigenlijk wel echt toe doen?

Versta jij de kunst van het weglaten wat je niet langer meer dient?

Het vergt snoeiwerk want snoeien doet groeien. We hebben het hier niet in de eerste plaats over het loslaten van mensen of omstandigheden, maar over het loslaten van je eigen innerlijke geloofsovertuigingen die jou gehecht houden aan die omstandigheden, mensen of ingesleten gewoonten.

De sleutel tot je bevrijding is dus nooit iets of iemand buiten jezelf, maar hoe je er mentaal en/of emotioneel tegenover staat.  Als je mentaal en emotioneel werkelijk onthecht bent – wat in feite neerkomt op het feit dat je je emotioneel niet meer laat triggeren door wat er in en rondom je gebeurt -, dan ben je altijd in de werkelijke staat van zijn. In gelukzaligheid.

Dan bevind je je in de ware kern, het nulpunt van de schepping met een onbeschrijflijk gevoel van vrede en innerlijk vertrouwen. Het is een leerproces van vallen, evalueren en weer opstaan totdat de (eigen)liefde jou steeds meer in bezit gaat nemen en een steeds meer blijvend gevoel wordt. Je neemt volop deel aan het leven terwijl je tegelijkertijd in de kern van je wezen afstand neemt van de dingen die gebeuren. Je weet ze te relativeren en je verstaat de kunst om te reageren vanuit innerlijke kalmte of vrede.

Wil jij dat ook bereiken? Ik geef je graag de sleutel in handen!

Neem contact met me op als je dat ook wilt.

 

 

 

12 Signalen van een burn-out

Wat zijn de signalen van een burn-out?

 

Het is heel lang geleden dat ik in een burn-out zat maar ik weet nog heel goed hoe dat voelde. Het gekke is dat ik het niet zag aankomen, alleen achteraf waren alle signalen er wel. De signalen op de bovenstaande afbeelding had ik ongeveer allemaal. Alleen ik dacht dat ik wat overspannen was en het gewoon te druk had op mijn werk. Even een weekje vakantie zou vast wel helpen, dacht ik. Na die vakantie wilde ik helemaal niet meer naar mijn werk en kon er de kracht niet meer voor vinden, het werd van kwaad tot erger, ja inderdaad; ik was in een burn-out terecht gekomen.

Inmiddels weet ik dat het negeren van vermoeidheid, fysiek ongemak, de behoefte aan rust, overvallen worden door huilbuien, slecht slapen, symptomatisch is voor mensen die gevoelig zijn voor een burn-out. Je trekt te laat aan de bel of je lijf zegt zelf ‘stop’. Dit weksignaal is ingrijpend: je kent jezelf niet meer, anderen herkennen je niet meer. Burn-out gaat hand in hand met een diepe identiteitscrisis – je bent niet wie je dacht te zijn: de alleskunner, de onvermoeibare, de doorzetter, de redder in nood. Deze crisis vraagt om de juiste aanpak op identiteits- en zingevingsniveau.

Mij heeft het heel erg geholpen om te leren naar binnen te gaan en te mogen kijken naar wat er zich daar af speelt. Okay, het was een lastige en pijnlijke weg maar uiteindelijk heeft het me wel gebracht tot waar ik nu ben. Toentertijd was het boekje van Deepak Chopra; de zeven spirituele wetten van succes, mijn persoonlijke leidraad. Zo is mijn interesse in de yoga filosofie gewekt en wat ben ik blij dat raja yoga op mijn levenspad is gekomen!

Door de yoga heb ik geleerd dat ik alles in huis heb om in balans te blijven en mijn emoties niet meer de overhand nemen. Ik heb mijn rust-punt gevonden.

Helen van burn-out vraag tijd en ook de bereidheid om naar je-zelf te leren kijken.  Tijdens het 8-stappen programma leer je te kijken naar wie je bent, waar je voor staat en waarom je handelt zoals je nu handelt. Je krijgt voortdurend een spiegel voorgehouden en leert je eigen patronen te (h)erkennen en te doorbreken. Het is het begin van een complete aanpak waardoor je in staat bent betere en bewuste keuzes te maken. Je leert signalen van je lichaam en geest vroegtijdig te herkennen en te handelen, om zo terugval te voorkomen. Je komt in je ware staat van zijn en in je natuurlijk kracht te staan. Zo wordt je meester over jezelf. Jij hebt inzicht en overzicht verkregen en dat zorgt ervoor dat je weer de regie en controle terugkrijgt.

Heb je interesse of vragen?

Laat het me weten💓

 

 

 

 

Geen reacties
× Stuur me een appje!