Raja yoga en de 8 stappen van Patanjali

Raja yoga en de 8 stappen van Patanjali
Veel yogastijlen zijn puur op het fysieke gericht met een klein beetje aandacht voor de ontspanning. Anderen doen weer “speciale” breathing technieken om je te leren ontspannen en om beter te slapen enz. Bij raja yoga leer je je vooral op emotioneel en spiritueel gebied te ontwikkelen. Raja yoga is niets anders dan op een geweldloze, liefdevolle manier je lichaam en geest aanpakken. Je wordt weer bewust van je lichaam, je zintuigen en je innerlijk zelf of je gevoel van eigenwaarde. Je krijgt zicht op je levenspad, inzicht in je persoonlijke ontwikkeling en een kans om als mens gericht vooruit te komen.
Raja Yoga, ook wel de koninklijke yoga, is het achtvoudige pad naar zelfrealisatie. Grondlegger van de Raja Yoga is de grote wijze (maharishi) Patanjali. Hij wordt gezien als de Vader van de Yoga. Patanjali onderscheidt in Yoga acht duidelijke, opeenvolgende stappen, die integraal beoefend worden. De beoefening van deze stappen, met behulp van oude Yoga-technieken, resulteren op natuurlijke wijze in een verbetering van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals ontspanning, ademhaling, weerbaarheid, concentratie, geheugen, creativiteit, intuïtie en visie. Een voorwaarde daarbij is wel dat je gemotiveerd bent en regelmatig Yoga beoefent.
De acht stappen in Yoga zijn:
Yama’s
Eerst roept je spelenderwijs halt toe aan alle automatismen, zoals: gewoonten, vooroordelen, dogmatisme e.d. Je krijgt door yogabeoefening inzicht in de betekenis van de universele waarden (Yamas): geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, geen energieverspilling en begeerteloosheid.
Niyama’s
Je wordt door Yogabeoefening eveneens spelenderwijs steeds meer bewust van de betekenis van de individuele waarden (Niyamas): reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave.
Âsanas
Je werkt aan je lichamelijke conditie door middel van fysieke houdingen (Asanas), die – naast verbetering van je coördinatievermogen en vermindering van klachten – ook soepelheid en ontspanning van je fysieke lichaam opleveren.
Prânâyâma
Door verbetering van de conditie kun je vervolgens de ademhaling gaan verdiepen en de energiehuishouding (Pranayama) gaan optimaliseren. Hierdoor neemt je lichamelijke, maar ook je geestelijk bewustzijn toe.
Pratyahâra
Je herontdekt de werking van de zintuigen. Door Yogabeoefening zul je in staat zijn om je zintuigen bewuster te gebruiken (Pratyahara). Er is dan nog steeds sprake van uiterlijke Yoga.
Dhârana
Na de voorgaande stappen ga je de innerlijke Yoga beoefenen. Dit begint bij het leren concentreren op jezelf (Dharana). Door Yoga leer je op een natuurlijke manier alle belemmerende, storende gedachten los te laten.
Dhyâna
Als er geen storende gedachten meer zijn in je concentratie, dan spreken we van meditatie (Dhyana). Je denkproces is dan kalm, efficiënt en effectief geworden.
Samâdhi
Tenslotte stem je af op de essentiële aard van je wezen (Samadhi). Dit is wat ook wel hogere meditatie wordt genoemd, waarbij voorbij mentale begrenzingen wordt gegaan. In meditatie trainen we intuïtie en onderscheidingsvermogen om het directe weten te leren onderscheiden van zelfgecreëerde gedachten en illusies.
Patañjali beschrijft de weg van meditatie in de Yoga Sûtras om uiteindelijk: ‘… gevestigd te zijn in je eigen, essentiële en fundamentele aard.’ (I, 3) Kortom, te zijn wie je werkelijk bent!
Uiteindelijk komen alle acht stappen van Patañjali samen in Samyama. In Samyama vinden concentratie, meditatie en contemplatie tegelijkertijd en geïntegreerd plaats. Dan is het mogelijk om geconcentreerd bezig te zijn, met de aandacht éénpuntig gericht en het bewustzijn uitstijgend boven de dualiteit, waarbij er direct weten is. Dit kan in het hier en nu en in ons dagelijks leven. Je zult dan in staat zijn om een eigen visie op het leven te gaan ontwikkelen.
Bron : Raja-yoga.nl
[…] het nu ook weer en moet ik mijzelf opnieuw herpakken en alles wat ik mijn leerlingen leer over het 8-voudige pad van Patanjali, mag ik ook weer op mijzelf gaan toepassen. Want zo heb je veel leerlingen en zo zegt iedereen af […]